Így legyen tudatosabb pénzügyekben

Penzugyi tudatossag cikk foimidzse

Ha tudatosan szeretne élni, megfelelően kell gazdálkodnia az erőforrásaival. A kuporgatás (túlzott takarékosság) csakúgy károkat okozhat, mint a felesleges költekezés. Fontos tehát, tisztában lennie anyagi lehetőségeivel.

 1. Teremtsen egyensúlyt a költségvetésében
  Ahogy egy vállalkozásban, úgy a magánéletben is bevételeken és kiadásokban kell gondolkodnia. Tudnia kell, hogy mennyi bevételre számíthat és ennek megfelelően terveznie költéseit. (“Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér”- szól az ismert mondás.) A kiadásainak alacsonyabbnak kell lenniük a bevételeinél, hiszen tartalékokat kell képeznie, fel kell készülnie az esetleges váratlan, nem tervezett kiadásokra is. (Meghibásodott háztartási eszköz javítása, betegség stb.)
 2. Ismerje meg saját költségeit
  Miközben elfogadja, hogy a megvásárolt termék árában benne vannak a kereskedő költségei (üzlethelyiség, eladó stb.), a szerelő is kiszállási díjat számol fel, nem gondol rá, hogy az ön munkájának is ára van. Számolja csak ki, mennyi munkával jár a lakás kitakarítása, az ebéd megfőzése, vagy a kisebb karbantartási munkák elvégzése!
 3. Figyeljen a veszteségekre
  Amikor egy terméket (például egy ebédet) állít elő, a tényleges költségek (az alapanyagok, energia, befektetett munka) mellett óhatatlanul veszteségek is keletkeznek. Bár ezt olvasva valószínűleg a hibás, vagy fel nem használt, alapanyagokra gondol, veszteségként jelentkezik például az is, amikor már tizedszerre megy be a kamrába valamiért, vagy sokadszorra néz bele a szakácskönyvbe.
 4. Kerülje a felesleges vásárlásokat
  A bevételek és a kiadások ritkán vannak teljes egyensúlyban. Előfordulhat olyan szerencsés helyzet, hogy több pénzt sikerül félretennie, mint amennyit tervezett. Van, akinek égeti a zsebét az ilyen “égből kapott” pénz és azonnal el akarja költeni. Vigyázzon, mert a tévéből, az internetről és az óriásplakátokról önre zúduló ajánlatok éppen az ilyen, előre nem tervezett vásárlásokra próbálják rávenni. Egy új, de felesleges ruhadarab, háztartási gép, vagy szórakoztató eszköz megvásárlása rövid ideig ugyan örömet okoz, de ennek elmúltával csak a csalódás marad: újabb felesleges dolog került a lakásba. Fontos dolog tehát, hogy már egy néhány ezer forintos tétel esetében is mérlegelje: valóban szükség van-e rá, könnyebb, jobb, szebb lesz-e tőle az élete, beillik-e távlati terveibe.
 5. Legyen profi beszerző
  A nagyobb vállalatoknál mindenhol profi beszerzőket foglalkoztatnak. Az ő feladatuk egyebek mellett a vállalat számára szükséges termékek, szolgáltatások legjobb beszállítóinak felkutatása, az áralku lefolytatása és a szerződés megkötése.Ahogy egy cégnél sem ruháznak be ötletszerűen semmibe, otthoni beszerzéseit is terveznie kell. Mindenek előtt fel kell mérnie a jelentkező igényeket (új mosógép, tengerparti nyaralás, lakásfelújítás). Valószínűleg nem tudja az összes igényt egyidejűleg kielégíteni, ezért rangsorolnia kell azokat.
  Miután tisztázta az igények kielégítésének módjait (pl utazás: társas út, vagy egyéni, autóval, vagy repülővel), itt az idő, hogy feltérképezze a lehetséges megoldásokat. Költségesebb beszerzések esetén fontos a lehetséges alternatívák vizsgálata. A döntéskor nem elég az árak összevetése, hiszen például egy háztartási gép esetén erősen befolyásolja a gép minősége, várható élettartama a megtérülést.
  Bár egy háztartás sokkal egyszerűbb “üzemnek” tűnik, mint egy nagyvállalat, a pénzügyek, a beszerzés területén megéri tanulni a “nagyoktól”. Érdemes mindig szem előtt tartani, hogy kellő tudatosság és gondos tervezés nélkül nem lehet sikereket elérni.

 

Ha részletesebben is érdekli ez a téma, szeretné pénzügyeit hatékonyabban kezelni, jöjjön el tréningünkre, ahol a projektmenedzsment módszertanával fejlesztheti pénzügyi önismeretét!

infoblokk