Felemelkedés?

2019.08.11. / PLM

A társadalmi felelősségvállalás fogalmának értelmezése az oktatás számára:

A társadalmi felelősségvállalás oktatási definíciója véleményem szerint a következő lehet: a közösségi célok (gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi) elérése pedagógiailag hasznos eszközökkel, innovatív, komplex látásmód alkalmazásával, különböző szektorok együttműködésén keresztül.

A társadalmi felelősségvállalás értelmezése oktatástörténeti dimenzióban:

Ha történetileg nézzük minden korban felfedezhető az ilyen irányú tevékenység, amelyben az oktatás is szerepet kapott különböző módokon pl.: a középkortól voltak ösztöndíjas diákok, akiknek taníttatását, “társadalmi felelősségvállalás” keretében a tehetősebb polgárok, nemesek, fejedelmek vállalták magukra.

A XIX. századtól a gyártulajdonosok fontosnak tartották, hogy munkásaik számára óvodát, iskolát alapítsanak, építsenek – ezzel is kötve őket a gyárhoz, ugyanakkor korszerű lehetőséget biztosítva a gyermekeik szellemi fejlődésének.

2019.08.11. 1.kep
2019.08.11. 2.kep

Máig nem mérhető közvetlenül a társadalmi felelősségvállalás jelenléte a magyar oktatási rendszerben.

Ugyanakkor az adományozás, idősek támogatása, rendezvények szervezése a rászorulók számára mindig jelen volt a magyar társadalom egészében, így az iskolák életében is. Elég csak a II. világháború végén Budapest újraépítésére, a Nemzeti Színház újjáépítésére, vagy a hazai árvizek, a Ceausescu-rendszer bukása kapcsán megnyilvánuló társadalmi szintű összefogásra gondolni. Vészhelyzetekben az adományozói, társadalmi munkát örömmel felvállaló oldala mozdult meg a magyar társadalomnak.

A társadalmi felelősségvállalás értelmezése pedagógusok számára a gyerekekkel, diákokkal végzett munka során:

A társadalmi felelősségvállalás elterjedéséért sokat tehet minden egyes pedagógus és oktató. Mivel nincs erre kiérlelt és bevezetett struktúra, ez esetlegesen és egyéni mentalitás függvényeként jelenik meg mai a magyar közoktatásban.

A tanár hitelességének alapeleme a megbízhatósága, hogy milyen minőségű anyagot, tudást ad át, mennyi idő alatt javítja ki a dolgozatokat, pontosan érkezik-e az óráira, kicsöngetéskor befejezi-e mondandóját, illetve jellemzi-e következetesség és igazságosság a számonkérésben; hogy évente, félévente ad-e lehetőséget a diákoknak név nélküli, illetve személyes vélemény kifejezésére az Ő oktatásának tartalmára, módszereire, stílusára, vonatkozóan.

Mindez a minőségbiztosításon keresztül része a társadalmi felelősségvállalásnak.

A diákok korszerű tudással, piacképes kompetenciákkal történő “felvértezése”, az egymás iránti szociális érzékenyítése az egyik fontos területe ennek a látásmódnak. Máris elérkeztünk a három programunkhoz az első: “A digitális készségek fejlesztése a PLM program révén”, a második: a “PLM – Project Life Management – a projektszemléletű életvezetés”, a harmadik: “Az innovatív projektszemlélet átadó képzési formák bevezetése hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásával”, és az oktatásügy megreformálásához.

Nos Mi, a Project Life Management csapattagjai, ebben a változásban, reformban hiszünk és érte dolgozunk.

 

ISTVÁN

Project Life Management csapattagja

 

Ui.:

– Egy jó hír: a következő héten erről a küldetésről, misszióról lesz szó.

– A rossz: ismét Én fogok erről írni.

Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!

Ha nem szeretnél lemaradni naponta posztolt cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre és mi egyben kiküldjük e-mail címedre a heti témában megjelent összes cikket!

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót és az Adatvédelmi nyilatkozatot.

infoblokk