A fiatal pályakezdők, mint misszió

2019.08.15. / PLM

A Project Life Management (PLM) program kidolgozója, Lakatosné Dr. Szuhai Györgyi PhD, a téziseinek az összeállítása során, korcsoportokra bontotta a kutatásait. Ezzel 4 csoportra osztotta a közösségünket: a Baby-boom (1940-1959), az X (1960-1983), az Y (1984-1994) és a Z generációra (1995- ).

Mivel Én a Baby boom-ba tartozok, ezért – udvariasságból – a Legfiatalabbakkal kezdem.

2019.08.15. 1. kép

Ahhoz, hogy megtaláljuk a “hangot” velük, meg kell ismerni: mik a jellemzőik, mik az érdeklődési köreik, mik a motivációjuk, hogyan tudjuk elérni és Mi miben tudjuk segíteni Őket.

Azt találtuk, hogy a gondolkodásuk sokirányú, minden iránt fogékonyak, érdeklődésük széles körű, a külvilágból érkező ingerekre gyorsan reagálnak, a valóságot reálisan figyelik, értékelik. Mivel már teljes a szellemi érettségük, ambiciózusak és nagyvonalúak. A fiatal felnőtt illetve felnőtt korban lévőeknél megjelenik az életkörülményeik megváltoztatására vonatkozó hajlam, a céltudatosság, a lelkesedés.

Az esetlegesen kiválasztott középiskola után, erősebben jelenik meg a továbbtanuláshoz – a pályaorientáció szükségessége, a tovább nem tanulók esetén viszont hiányoznak a munkaerőpiacon fontos kompetenciák.

Az érdeklődési körük szerteágazó, sokféle, ezért gondot okoz Nekik az iskolák kiválasztása (miért és milyen szakmát válasszanak). Sok esetben a szülők példáját vagy iránymutatását követik, a tanulmányaik során gond, hogy mit és hogyan tanuljanak?

Hiányoznak a magánéleti tényezők, hiányoznak az életvezetési tanácsok, a pénzügyi tudatosság, a párkapcsolatok kezelésének mikéntje, az abban szükséges szerepvállalás mértéke.

Ellentmondó hírekkel, internetes információkkal rendelkeznek a munka világáról, továbbá kérdés – hogyan keressenek állást. Hiányoznak az életpálya kezdési tanácsok, a munkahelyre, a beilleszkedésre vonatkozó javaslatok, a szakmai tapasztalat szerzés lépései, a lehetséges szakmai fejlődésre vonatkozó útmutatások. Mindezek mellett természetesen érdeklődnek a divat, az életmód, az utazás, a sport, a zene és az internet legfrissebb hírei iránt.

Tekintettel arra, hogy “digitális bennszülöttek”, ezért a leghatékonyabban az interneten keresztül, a közösségi oldalakon (pl.: Facebook, Twitter, Instagram) vagy Hírlevelekkel, hírportálokon elérhetőek.

 A számukra fontos és szükséges tudást, a pénzügyi tudatosságot, a munkaerőpiaci kompetenciáik növelését, az álláskeresés hatékonyságának növelésére vonatkozó technikákat, a Tudatos életvezetés programját vagy beépítjük az oktatási rendjükbe vagy önálló piaci képzés keretében tudjuk átadni és ezzel – korosztályosan – Önálló közösséget létrehozni.

 

ISTVÁN

Project Life Management csapattagja

Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!

Ha nem szeretnél lemaradni naponta posztolt cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre és mi egyben kiküldjük e-mail címedre a heti témában megjelent összes cikket!

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót és az Adatvédelmi nyilatkozatot.

infoblokk