4 kommunikációs trükk, amivel mindig meggyőzheti partnerét

Kommunikacios trukkok cikk foimidzse

Egyre gyakrabban érezzük úgy, hogy túlságosan összefolyik a munkánk  és a magánéletünk. Miközben igyekszünk meghúzni a határt érdemes figyelni arra is, milyen hasznos tudást vihetünk át egyikből a másikba. A Project Life Management célja, hogy egyes, a munkavégzés során jól bevált módszereket átvigye és alkalmazza a magánéletben is.

Ami biztosan meghatározó szerepet játszik a munkában és otthon is, az a kommunikáció. Meg kell értetni magunkat és meg kell értenünk a másikat.

A kommunikáció, vagyis annak (viszonylagos) fejlettsége volt, ami annak idején kiemelte az embert az állatvilágból. Ha sokszor nem is gondolunk bele, a különböző élethelyzetekben folyamatosan üzeneteket küldünk a külvilágnak és másoktól kapott üzeneteket fogadunk be.

Kommunikációnk hatékonysága az üzenetek minőségétől, illetve az üzenetek megfogalmazásának (kódolás) és megértésének (dekódolás) eredményességétől függ. Annak érdekében, hogy az ön kommunikációja is sikeres legyen  az alábbiakra érdemes figyelnie:

1.  Hasson az érzelmekre

Vallja be, néha ön is elérzékenyül a romantikus filmeken. Akkor is szipog kicsit, amikor pontosan tudja, hogy éppen érzelmeit manipulálják. Feltűnt már önnek, hogy miközben a filmekben elhangzó okos mondatokat hamar elfelejtjük, az érzelmes jelenetek megmaradnak bennünk? Nem csak ön van így ezzel: érzelmi lények vagyunk, agyunk így működik. Használja ki ezt és az észérvek alkalmazása mellett / helyett hasson partnere érzelmeire!

2.   Beszéltessen másokat

Sokan azt hiszik,  a meggyőzés azt jelenti, hogy lyukat beszélünk  a másik ember hasába. Ez az egyik legnagyobb tévedés. Ha jó kérdéseket teszünk fel, “beszéltetjük” partnerünket amellett, hogy értékes információkhoz jutunk, jó érzéseket is keltünk beszélgetőtársunkban. (Tudósok megállapították, hogy amikor magunkról beszélünk, agyunkban “bodlogsághormonok – dopamin, endorfin – szabadulnak fel.) Nagyon valószínű, hogy beszélgetőtársa ezekkel a részletekkel nincs tisztában, csak arra fog emlékezni, hogy “jót beszélgettek”. Ha idáig eljutot, már jó úton jár.

3.  Értő hallgatás

Nem elég a másikat beszéltetnie, látnia kell, hogy figyel rá. Nézze meg a tévében a profi riporterek testbeszédét. Folyamatosan a másik szemébe néznek, nem a papírjaikat, mobiljukat böngészik. Ültükben felsőtestükkel enyhén a riportalany felé hajolnak. Rendszeres (de nem túl sűrű), bólogatással jelzik, hogy figyelnek. Ha szükséges, egy-egy “aha”, vagy “igen” közbeszúrásával biztatják riportalanyulat. Nagyon hatásosak a “bizonyára nagyon nehéz lehetett, amikor…” típusú visszakérdezések. Tanuljon a profiktól, alkalmazza ezeket az eszközöket!

4.  Tanuljon meg kérdezni

Beszélni (főleg saját magukról) sokan tudnak, jól kérdezni kevesen. Bármilyen kommunikációs helyzetről is van szó, előnyben van, ha készült, plusz  információkkal rendelkezik partneréről. Ha kellő információk nélkül ül le egy beszélgetéshez olyan, mintha vaktában lövöldözne. Lehet, hogy eltalálja a célpontot, de közben rengeteg kárt okozhat.

Felkészülhetünk előre kérdésekkel, de nem érdemes annyira ezekhez ragaszkodni.
Akkor lehet igazán sikeres, ha beszélgetőtársa mondanivalójához tud olyan, friss kérdéssel csatlakozni, ami továbblendíti mondanivalóját.

 

Senki nem születik jó, vagy rossz kommunikátornak. A kommunikációs képességek fejleszthetők. Ennek legjobb módja a gyakorlás és az eredmények tudatos elemzése. Soha nem késő elkezdeni! Erre most a lehetősége is itt van: jöjjön el kommunikációs tréningünkre és ismerkedjen meg további gyakorlati tippjeinkkel, sajátítsa el a kommunikáció teljes eszköztárát!

infoblokk